30

ян.

Будисткият пост – здраве за тялото и мир за душата!

Най-продължителният будистки пост е Панса, или тримесечният период на дъждовете, който се спазва главно в Югоизточна Азия – в Камбоджа, Лаос, Тайланд и Бирма

Най-продължителният будистки пост е Панса
Най-продължителният будистки пост е Панса

Традицията му отвежда към времената на ранния будизъм, когато, следвайки принципите на ненасилие, монасите се стараят в това време да не пътешестват и живеят на едно място, за да не повредят младите кълнове. И днес те се събират в манастира и дават клетва да не го напускат до края на сезона, спазват самоконтрол и се стремят към знания. А тъй като това се смята за най-доброто време за натрупване на религиозни заслуги, то и миряните по-често посещават храма и се грижат за монасите.

Празнуването на поста започва с пищна процесия със свещи, която устройват местните жители

По време на целия пост постоянно гори огромна свещ, нерядко с човешки размери – символ на просветлението. Хранителните ограничения не играят особено важна роля в този пост. За разлика от това тримесечно ограничение еднодневният пост Упосатха, спазван обикновено четири пъти в месеца, се смята за практика за миряните и означава „вход за (временно) пребиваване”. Тази традиция съществува в Индия още преди будизма. За един ден миряните отиват в манастира-хранят монасите, медитират и спазват осем обета, сред които-наред с отказа от убийство, кражба, полови връзки, лъжа и задължението да се яде само веднъж на ден, влиза и доста екзотичният отказ от почивка върху високи и широки постели.

Най-сложната е системата на постовете при последователите на санатана-дхарма, известна на Запад като индуизъм
Най-сложната е системата на постовете при последователите на санатана-дхарма, известна на Запад като индуизъм

Най-сложната е системата на постовете при последователите на санатана-дхарма, известна на Запад като индуизъм

Всеки ден от седмицата се намира под покровителството на различно божество, чиито последователи постят именно в този ден всяка седмица (например неделя е посветена на Сурие – бога на Слънцето, и т.н.).Така всеки може да започне да пости в определен ден с някаква цел – за успех в делата, за щастие в семейния живот и т.н.

Вайшваните, тоест тези, които се покланят на бог Вишну, трябва да спазват поста екадаши – 11-ия ден след пълнолуние и новолуние на всеки месец

В тези дни те се въздържат от храна и вода, а при по-мекия вариант – от зърнени и бобови храни. Според древните предписания трябва да се избягват и дневният сън, бръсненето, разтриването с масло, приемането на храна от бронзови съдове, среща с пияници, тъкачи и перачки (впрочем едва ли тези правила днес се спазват, особено последните три). На Запад най-ревностно спазват екадаши последователите на Обществото за Кришна съзнание, тоест кришнарите.

Будистки монаси по време на молитва
Будистки монаси по време на молитва

Освен духовен постът има и оздравителен аспект, макар да се смята за второстепенен – той дава на организма „разтоварване”, изчиства ума, предотвратява и лекува много болести. Днес по време на Велики пости много кафенета и ресторанти предлагат постно меню, постни продукти се продават в магазините, което си е истински празник и за вечно дискриминираните вегетарианци. Привържениците на здравословния начин на живот препоръчват именно в този период да се провежда гладуване, за да се изчисти организмът след зимната „летаргия”. С една дума – обновление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts